Vanaf half april is het weer aspergetijd!!! Tot 24 juni kan je hier weer van genieten, traditioneel met roomboter en een eitje, maar je kan het ook eens op mijn manier doen :). Je kan er knapperig stokbrood bij eten, of er een hoofdgerecht van maken door de hoeveelheden groter te maken en er een gekookt aardappeltje bij te geven. Zonder ham en als je een groentenbouillonblokje gebruikt, heb je een vegetarisch gerechtje. Dit kan je dan kleur geven door er wat reepjes gedroogde tomaat over te leggen
4 personen
Bereiding
Was de asperges en schil ze niet te dun, snij het onderste houterige deel eraf
Zet de schillen en afsnijdsels op in kokend water. Ze moeten ruim onder staan. Laat dit een uurtje zachtjes koken, bewaar intussen de asperges in een vochtige plastic zak in de groentelade van je koelkast
Haal na drie kwartier 3 dl van het kookvocht uit de schillenpan, zeef dit in een steelpannetje en kook tot de helft in
Voeg de asperges intussen toe aan de schillen. Laat ze weer aan de kook komen en in 12-15 minuten gaar worden (afhankelijk van de dikte)
Doe de light room en het halve bouillonblokje bij het ingekookte kookvocht, breng weer aan de kook, draai er wat peper over en laat weer tot de helft zachtjes inkoken
Snij de ham in niet te dunne repen
Snipper de blaadjes van de dragon
Haal de asperges uit de pan, laat uitlekken
Zet het vuur onder de saus uit, voeg de dragon toe en monteer stevig roerend de saus met de boter
Leg op elk (liefst voorverwarmd) bord 5 asperges, schep de saus erover en de repen ham. Serveer direct
Gooi het kookvocht van de asperges en schillen niet weg! Zeef het, maak er de volgende dag soep van of laat afkoelen en doe in porties in de diepvries, dan heb je de volgende keer vast een basis voor je saus
ingrediënten
20 verse dikke asperges
1 dl kookroom light
100 g ijskoude roomboter
1/2 kippen-, of groentenbouillonblokje
2 takjes dragon
peper uit de molen
(250 g serranoham of andere gerookte of gedroogde ham)