Asperges met dragonsaus (en serranoham)

Ovenaardappels met schil, salie en knoflook
augustus 9, 2014
Gebakken camembert met spinazie
september 28, 2014

Asperges met dragonsaus (en serranoham)

Vanaf half april is het weer aspergetijd!!! Tot 24 juni kan je hier weer van genieten, traditioneel met roomboter en een eitje, maar je kan het ook eens op mijn manier doen :). Je kan er knapperig stokbrood bij eten, of er een hoofdgerecht van maken door de hoeveelheden groter te maken en er een gekookt aardappeltje bij te geven. Zonder ham en als je een groentenbouillonblokje gebruikt, heb je een vegetarisch gerechtje. Dit kan je dan kleur geven door er wat reepjes gedroogde tomaat over te leggen

4 personen

Bereiding

  1. Was de asperges en schil ze niet te dun, snij het onderste houterige deel eraf
  2. Zet de schillen en afsnijdsels op in kokend water. Ze moeten ruim onder staan. Laat dit een uurtje zachtjes koken, bewaar intussen de asperges in een vochtige plastic zak in de groentelade van je koelkast
  3. Haal na drie kwartier 3 dl van het kookvocht uit de schillenpan, zeef dit in een steelpannetje en kook tot de helft in
  4. Voeg de asperges intussen toe aan de schillen. Laat ze weer aan de kook komen en in 12-15 minuten gaar worden (afhankelijk van de dikte)
  5. Doe de light room en het halve bouillonblokje bij het ingekookte kookvocht, breng weer aan de kook, draai er wat peper over en laat weer tot de helft zachtjes inkoken
  6. Snij de ham in niet te dunne repen
  7. Snipper de blaadjes van de dragon
  8. Haal de asperges uit de pan, laat uitlekken
  9. Zet het vuur onder de saus uit, voeg de dragon toe en monteer stevig roerend de saus met de boter
  10. Leg op elk (liefst voorverwarmd) bord 5 asperges, schep de saus erover en de repen ham. Serveer direct
  11. Gooi het kookvocht van de asperges en schillen niet weg! Zeef het, maak er de volgende dag soep van of laat afkoelen en doe in porties in de diepvries, dan heb je de volgende keer vast een basis voor je saus

ingrediënten

  • 20 verse dikke asperges
  • 1 dl kookroom light
  • 100 g ijskoude roomboter
  • 1/2 kippen-, of groentenbouillonblokje
  • 2 takjes dragon
  • peper uit de molen
  • (250 g serranoham of andere gerookte of gedroogde ham)

Comments are closed.