Bibimbap is “gemengde rijst” in het Koreaans. Een heerlijk gerecht dat mooi op kleur opgediend wordt en vervolgens door elkaar gehusseld :). Je moet wel even naar een Aziatische winkel om de producten met een * te kopen. De biefstuk moet je eigenlijk rauw in plakjes snijden, marineren en dan bakken, maar dan wordt het grijzig zoals op de foto. Ik bak nu liever de biefstuk eerst in zijn geheel om het daarna te snijden en marineren, heel verse biefstukplakjes kan je ook rauw gemarineerd eten. Je kan ook met de groenten variëren, denk aan paksoi, kastanjechampignons, puntpaprika.
2 personen
Bereiding
Laat de gedroogde shiitakes in een kom met kokend water 30 minuten weken tot ze zacht zijn
Schaaf met een dunschiller repen van de wortel, laat marineren in een scheutje sesamolie en de azijn en wat zout
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking
Laat de spinazie in wat zonnebloemolie even slinken in een wok, laat uitlekken in een zeef en zet apart
Snij de komkommer in halve plakjes, overgiet de taugé in een zeef met kokend water, beide apart zetten
Spinazie, komkommer en taugé elk met een snuf zout bestrooien en mengen met een scheut sesamolie
Bak de biefstuk (eerst drogen met keukenpapier) kort aan beide kanten in wat hete olie (of blue band), laat even rusten, snij ze dan in plakjes en roer ze door de bulgogisaus
Knijp de shiitakes voorzichtig uit, verwijder het steeltje, snij ze in dunne reepjes en roerbak ze daarna in het biefstukvet tot ze gaar zijn, voeg wat zout toe of een stukje van een bouillontablet, ook apart zetten
Rooster het sesamzaad twee minuten in een droge koekenpan
Maak de gochujangsaus door de genoemde ingrediënten door elkaar te roeren
Bak 2 spiegeleieren
Verdeel in een middelgrote kom de rijst, plaats in het midden de eieren. Leg daaromheen de bulgogi (biefstuk met de saus) en de groenten mooi op kleur
Strooi het sesamzaad over het gerecht heen en schep er een lepel gochujangsaus op