Arancini of risottoballetjes

Gevulde aubergines
juli 17, 2015
Gegrilde halve aardappels
augustus 30, 2015

Arancini of risottoballetjes

Heb je risotto over, maak er dan eens lekkere snackballetjes van. Zorg wel dat de risotto lekker smeuïg, maar niet te vochtig is en geen grote stukken bevat. De balletjes kan je invriezen, wikkel ze dan eerst apart in een stukje plastic folie, zodat ze niet aan elkaar plakken. Let op de hoeveelheid risotto voor dit recept, een inhoudsmaat: halve liter! Grove paneermeel geeft de meeste knapperigheid. Ik laat hiervoor oud brood minstens twee dagen onafgedekt drogen en maal dit in de keukenmachine. In een afgesloten pot is dit wekenlang houdbaar.

10 balletjes

Bereiding

  • Maak van de risotto balletjes iets groter dan een pingpongbal
  • Snij van de kaas 10 blokjes van iets minder dan 1 cm dik
  • Neem een balletje in je hand, druk er een diepe kuil in, doe daar het blokje kaas in en maak het balletje weer dicht
  • Klop in een bakje een ei los met peper en zout
  • Doe bloem en paneermeel elk in een diep bord
  • Rol een balletje eerst door de bloem, daarna met de één hand door het ei, zorg dat het hele balletje goed bedekt is en laat het overtollige ei er af druipen
  • Leg hem in het bord met paneermeel, schuif met je andere, “droge”,  hand wat paneermeel over het balletje en rol het er dan met die hand goed doorheen. Herhaal dit met de rest van de balletjes
  • Zet ze een uurtje onafgedekt in de koelkast, of vries ze in (zie boven)
  • Bak ze af in olie van 180°C, bevroren in 5 à 6 minuten, gekoeld in 3 à 4 minuten. Als ze goudbruin zijn, zijn ze klaar

ingrediënten

  • ½ l koude risotto
  • plak belegen kaas van <1 cm dik
    of bolletje mozzarella
  • 1 ei
  • 3 volle el bloem
  • 6 volle el paneermeel, liefst grof
  • peper, zout
  • olie om in te frituren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *