Basisdeeg voor een quiche
december 18, 2013
Kleine trostomaten uit de oven
december 20, 2013

Coq au vin blanc

Mijn variant op het originele recept van coq au vin. Ik neem witte wijn in plaats van rode en kippendijvlees zonder bot of vel. Als je het een dag van tevoren maakt trekken de smaken in en wordt ie nog lekkerder! Als extra groenten bak ik ook wel eens een halve venkelknol en een paar stengels bleekselderij in reepjes gesneden mee.
Je kan erbij eten wat je wilt: pasta, rijst, aardappels, stokbrood en groente naar keuze. In de herfst en wintermaanden laat ik rozemarijn en tijm meetrekken en gebruik ik ook wel rode wijn, in de lente en zomer maak ik het af met verse peterselie of dragon.

6 personen

Bereiding

  1. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de met keukenpapier gedroogde kip. Een minuut of  5 goed om en om aanbakken, intussen peper, een beetje zout en ruim paprikapoeder erover strooien, vervolgens uit de pan halen
  2. In het overgebleven vet de in stukjes gesneden ui (of sjalotjes) en wortel aanfruiten, na een paar minuten eventueel de uitgelekte zilveruitjes erbij, en de uitgeperste knoflook. Nog even doorbakken
  3. Twee eetlepels bloem erover strooien en 3 minuten al roerend laten garen
  4. In één keer de wijn en het water erbij gieten en flink roerend aan de kook laten komen
  5. Dan de kip erbij, de bouillonblokjes en salie (laurier), door elkaar mengen en een uur laten sudderen op je laagste vuur. Af en toe doorroeren en kijken of er nog vocht bij moet. Of doe het geheel een uur of 3 in een slowcooker (de deksel erop laten en niet doorroeren)
  6. Bak de spekreepjes langzaam uit in een anti-aanbakpan. Schep ze eruit zodra ze krokant zijn en bewaar ze in een schaaltje.
  7. Bak de champignons een minuut of drie flink aan in het spekvet
  8. Als de kip klaar is, het spek en de champignons erbij doen
  9. Bij serveren lekker wat verse peterselie of ander lekker kruid (bieslook,dragon,basilicum) erover strooien

ingrediënten

  • 1 kg kippendijvlees zonder bot en vel
  • 2 grote uien en 1/2 potje uitgelekte zilveruitjes
  • óf 10 in vieren gesneden sjalotten
  • Kleine winterwortel
  • 2 tenen knoflook
  • ½ fles droge witte wijn en evenveel water
  • olijfolie
  • 2 el bloem
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • peper, zout
  • paprikapoeder
  • 4 salie- 0f laurierblaadjes
  • 250 g spekreepjes
  • 250 g champignons

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *