Mijn variant op het originele recept van coq au vin. Ik neem witte wijn in plaats van rode en kippendijvlees zonder bot of vel. Als je het een dag van tevoren maakt trekken de smaken in en wordt ie nog lekkerder! Als extra groenten bak ik ook wel eens een halve venkelknol en een paar stengels bleekselderij in reepjes gesneden mee.
Je kan erbij eten wat je wilt: pasta, rijst, aardappels, stokbrood en groente naar keuze. In de herfst en wintermaanden laat ik rozemarijn en tijm meetrekken en gebruik ik ook wel rode wijn, in de lente en zomer maak ik het af met verse peterselie of dragon.
6 personen
Bereiding
Doe een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de met keukenpapier gedroogde kip. Een minuut of 5 goed om en om aanbakken, intussen peper, een beetje zout en ruim paprikapoeder erover strooien, vervolgens uit de pan halen
In het overgebleven vet de in stukjes gesneden ui (of sjalotjes) en wortel aanfruiten, na een paar minuten eventueel de uitgelekte zilveruitjes erbij, en de uitgeperste knoflook. Nog even doorbakken
Twee eetlepels bloem erover strooien en 3 minuten al roerend laten garen
In één keer de wijn en het water erbij gieten en flink roerend aan de kook laten komen
Dan de kip erbij, de bouillonblokjes en salie (laurier), door elkaar mengen en een uur laten sudderen op je laagste vuur. Af en toe doorroeren en kijken of er nog vocht bij moet. Of doe het geheel een uur of 3 in een slowcooker (de deksel erop laten en niet doorroeren)
Bak de spekreepjes langzaam uit in een anti-aanbakpan. Schep ze eruit zodra ze krokant zijn en bewaar ze in een schaaltje.
Bak de champignons een minuut of drie flink aan in het spekvet
Als de kip klaar is, het spek en de champignons erbij doen
Bij serveren lekker wat verse peterselie of ander lekker kruid (bieslook,dragon,basilicum) erover strooien