Knapperige eendenboutjes met gedroogde paddenstoelensaus

Verse roomkaaslolly
januari 10, 2014
Linzentapenade
januari 26, 2014

Knapperige eendenboutjes met gedroogde paddenstoelensaus

Een gerecht vol smaak, ik ben er zelf gek op šŸ™‚ Je kan het redelijk eenvoudig maken en de boutjes zĆ³ met wat saus, aardappelen en groenten serveren. Zelf haal ik liever het bot eruit en versier het met het Ć©Ć©n en ander. Op deze foto met tempura van haricots verts, hasselback krieltjes, chinese koolrolletjes, uiencompĆ“te en rode bietenpuree

4 personen

Bereiding

  1. Verwarm de port in een steelpannetje. Spoel de paddenstoelen onder stromende kraan af en leg ze in de warme port in de week
  2. Leg de boutjes op de velkant op een keukenplank en snij het vet en vel dat zichtbaar is weg, zie de linker bout op de foto:
    IMG_0550
  3. Droog de boutjes goed met keukenpapier
  4. Laat een (diepe) anti-aanbak koekenpan heet worden zonder vetstof, leg de bouten er op de velkant in en laat met deksel erop (het spet!) een minuut of 5 stevig bakken
  5. Even zachter zetten, deksel eraf en kruiden met peper en zout. Draai ze om, deksel erop en een paar minuten op hoog vuur aanbakken
  6. Haal de eend uit de pan en giet het vet af. Laat de port, zonder paddenstoelen, in dezelfde pan tot stroperig inkoken, voeg de fond toe en laat aan de kook komen
  7. Leg de eend met het vel naar boven in de saus. Hiertussen de in stukjes gesneden paddenstoelen. Is je koekenpan hiervoor te laag, verhuis dan naar een braadpan, de eend moet voor het grootste deel onder de saus staan
  8. Laat alles een uur tot vijf kwartier met het deksel erop zachtjes sudderen. Ze zijn gaar als het vlees bij de poten gaat optrekken, de gaartijd is afhankelijk van de grootte van de bouten
  9. Kan ook in de slowcooker, kijk dan na een uur of 2 of het vlees bij de poten gaat optrekken
  10. Haal ze dan uit de pan en laat zover afkoelen dat je je handen niet meer brandt als je het bot eruit wil halen. Dat gaat beter als ze niet helemaal afgekoeld zijn, het is een kwestie van voorzichtig friemelen. Maar….., voor de dubbel linkshandigen: het bot hĆ³eft er niet uit
  11. Laat intussen de saus tot ongeveer een kwart inkoken
  12. Leg de bouten goed aaneengesloten met de velkant naar boven in een ovenschaal, peper en zout ze (niet teveel)
  13. Zet de schaal op korte afstand onder de voorverwarmde ovengrill tot het vel bruin en knapperig is. Let op, bij mij duurt dat maar 5 minuten
  14. Prik de roomboter aan een vork en laat van het vuur af al kloppend smelten in de saus
  15. Serveer de eend met de saus en de paddenstoelen rondom en doe er wat leuke groentes, aardappeltjes of pasta bij

ingrediƫnten

  • 4 eendenbouten (tamme), niet te klein
  • peper, zout
  • handvol gedroogde paddenstoelen, morilles zijn het allerlekkerst
  • 2 dl rode port
  • 2 potten wild- of gevogeltefond
  • Flinke klont roomboter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *