Knapperige eendenboutjes met gedroogde paddenstoelensaus
Een gerecht vol smaak, ik ben er zelf gek op 🙂 Je kan het redelijk eenvoudig maken en de boutjes zó met wat saus, aardappelen en groenten serveren. Zelf haal ik liever het bot eruit en versier het met het één en ander. Op deze foto met tempura van haricots verts, hasselback krieltjes, chinese koolrolletjes, uiencompôte en rode bietenpuree
4 personen
Bereiding
Verwarm de port in een steelpannetje. Spoel de paddenstoelen onder stromende kraan af en leg ze in de warme port in de week
Leg de boutjes op de velkant op een keukenplank en snij het vet en vel dat zichtbaar is weg, zie de linker bout op de foto:
Droog de boutjes goed met keukenpapier
Laat een (diepe) anti-aanbak koekenpan heet worden zonder vetstof, leg de bouten er op de velkant in en laat met deksel erop (het spet!) een minuut of 5 stevig bakken
Even zachter zetten, deksel eraf en kruiden met peper en zout. Draai ze om, deksel erop en een paar minuten op hoog vuur aanbakken
Haal de eend uit de pan en giet het vet af. Laat de port, zonder paddenstoelen, in dezelfde pan tot stroperig inkoken, voeg de fond toe en laat aan de kook komen
Leg de eend met het vel naar boven in de saus. Hiertussen de in stukjes gesneden paddenstoelen. Is je koekenpan hiervoor te laag, verhuis dan naar een braadpan, de eend moet voor het grootste deel onder de saus staan
Laat alles een uur tot vijf kwartier met het deksel erop zachtjes sudderen. Ze zijn gaar als het vlees bij de poten gaat optrekken, de gaartijd is afhankelijk van de grootte van de bouten
Kan ook in de slowcooker, kijk dan na een uur of 2 of het vlees bij de poten gaat optrekken
Haal ze dan uit de pan en laat zover afkoelen dat je je handen niet meer brandt als je het bot eruit wil halen. Dat gaat beter als ze niet helemaal afgekoeld zijn, het is een kwestie van voorzichtig friemelen. Maar….., voor de dubbel linkshandigen: het bot hóeft er niet uit
Laat intussen de saus tot ongeveer een kwart inkoken
Leg de bouten goed aaneengesloten met de velkant naar boven in een ovenschaal, peper en zout ze (niet teveel)
Zet de schaal op korte afstand onder de voorverwarmde ovengrill tot het vel bruin en knapperig is. Let op, bij mij duurt dat maar 5 minuten
Prik de roomboter aan een vork en laat van het vuur af al kloppend smelten in de saus
Serveer de eend met de saus en de paddenstoelen rondom en doe er wat leuke groentes, aardappeltjes of pasta bij
ingrediënten
4 eendenbouten (tamme), niet te klein
peper, zout
handvol gedroogde paddenstoelen, morilles zijn het allerlekkerst