Stroganoffsaus

Hertenpaté
december 3, 2016
Gekarameliseerde sjalotten
december 23, 2016

Stroganoffsaus

Voor een lekkere biefstuk stroganoff. In de zeventiger jaren was dit een hit in alle restaurants, je kan ook varkenshaasmedaillonnetjes gebruiken of een (zelf) gepaneerde schnitzel. Maak je de saus een dag of een aantal uren van tevoren, dan wordt de smaak er alleen maar beter op. Even opwarmen voor gebruik, dan heb je alle tijd voor je vlees. Patatjes, gebakken aardappels, rijst, stokbrood…, het smaakt er allemaal prima bij en met een salade is het àf. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid, want het gaat zo op. Wat toch over is kan makkelijk in de diepvries

4-6 personen

Bereiding

  1. Halveer de champignons en snij in dunne plakjes, snipper de prei of ui en paprika
  2. Bak de spekjes goed uit zonder toegevoegd vet en schep deze uit de pan in een schaaltje, bak in het overgebleven vet de champignons snel aan en doe bij de spekjes in het schaaltje
  3. Smelt de boter in de pan en fruit prei of ui en paprika’s glazig, knijp het knoflookteentje hierboven uit en voeg de paprikapoeders en tomatenpuree toe. Bak alles een paar minuten zachtjes, al roerend
  4. Giet de wodka erbij, zet de afzuigkap uit en flambeer het prutje. Roer als de vlammen uit zijn de room, het water, bouillonblokje, worcestersaus en tabasco hierdoor, breng aan de kook en laat een half uurtje zachtjes pruttelen
  5. Warm de laatste 10 minuten de spekjes en champignons mee

ingrediënten

  • 150 g champignons
  • 1 grote prei of 1 grote ui
  • 2 grote (punt)paprika’s
  • 300 g magere spekreepjes
  • 25 g boter
  • 1 grote knoflookteen
  • 1 volle el paprikapoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 25 ml wodka
  • 500 ml kookroom (light)
  • 250 ml water
  • 1 bouillonblokje
  • 1 el worcestersaus
  • 1 tl tabasco (rood)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *