Met geitenkaas gevulde champignons
januari 29, 2016
Schaaldieren fond
februari 19, 2016

Babi pangang met saus

Gaar het spek langzaam in de oven en je krijgt een botermals, sticky stuk vlees, waarvan het vet voor een groot deel weggesmolten is. Lekker met witte rijst en zoetzuur van komkommer of andere rauwkost. Serveer met de snelle saus zoals hieronder beschreven, of met de iets bewerkelijker Pangangsaus

2-3 personen, afhankelijk van de eetlust

Bereiding

  • Snij de vetkant van het spek kruislings in tot op het vlees en doe het in een ruime diepvrieszak
  • Meng de ingrediënten voor de marinade en giet dit op het spek in de zak, draai deze zo krap mogelijk dicht en sluit goed af, zo is het volledig omgeven door de marinade
  • Leg dit minimaal 2 uur in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 150 °C, leg het spek op een rooster boven de bakplaat, sprenkel de marinade erover en zet het geheel 3 uur in de oven
  • Verhoog vervolgens de oventemperatuur tot 220 °C en bak het vlees nog een half uurtje, voor een extra knapperig korstje kan je de laatste minuten de grill aanzetten, maar let op aanbranden!
  • Haal het spek uit de oven, snij in dikke plakken en serveer met de warme saus en bijgerechten
  • Meng tijdens het garen van het vlees de ingrediënten voor de saus, behalve de maizena, in een steelpannetje en breng aan de kook
  • Maak een papje van de maizena met een scheut koud water, voeg dit in gedeeltes toe aan de saus, laat steeds aan de kook komen om te zien in hoeverre deze gebonden is
  • Zodra je hier tevreden over bent, nog een minuutje laten doorkoken

ingrediënten

  • 750 g mager buikspek aan één stuk
  • Voor de marinade:
  • 1 el hoisinsaus
  • ½ el ketjap
  • ½ el lichte sojasaus
  • ½ el vissaus (nam pla)
  • 1 el honing
  • ½ el droge sherry
  • 1 tn geperste knoflook
  • 1 tl djahé
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 el witte wijnazijn
  • Voor de saus:
  • 100 ml ketchup
  • 100 ml kippenbouillon
  • flinke scheut ketjap manis
  • klein schepje suiker
  • 1 el droge sherry
  • 1 volle tl sambal oelek of een flinke scheut sweet chilisaus
  • 1 volle tl djahé
  • 1 el maizena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *