Gaar het spek langzaam in de oven en je krijgt een botermals, sticky stuk vlees, waarvan het vet voor een groot deel weggesmolten is. Lekker met witte rijst en zoetzuur van komkommer of andere rauwkost. Serveer met de snelle saus zoals hieronder beschreven, of met de iets bewerkelijker Pangangsaus
2-3 personen, afhankelijk van de eetlust
Bereiding
Snij de vetkant van het spek kruislings in tot op het vlees en doe het in een ruime diepvrieszak
Meng de ingrediënten voor de marinade en giet dit op het spek in de zak, draai deze zo krap mogelijk dicht en sluit goed af, zo is het volledig omgeven door de marinade
Leg dit minimaal 2 uur in de koelkast
Verwarm de oven voor op 150 °C, leg het spek op een rooster boven de bakplaat, sprenkel de marinade erover en zet het geheel 3 uur in de oven
Verhoog vervolgens de oventemperatuur tot 220 °C en bak het vlees nog een half uurtje, voor een extra knapperig korstje kan je de laatste minuten de grill aanzetten, maar let op aanbranden!
Haal het spek uit de oven, snij in dikke plakken en serveer met de warme saus en bijgerechten
Meng tijdens het garen van het vlees de ingrediënten voor de saus, behalve de maizena, in een steelpannetje en breng aan de kook
Maak een papje van de maizena met een scheut koud water, voeg dit in gedeeltes toe aan de saus, laat steeds aan de kook komen om te zien in hoeverre deze gebonden is
Zodra je hier tevreden over bent, nog een minuutje laten doorkoken
ingrediënten
750 g mager buikspek aan één stuk
Voor de marinade:
1 el hoisinsaus
½ el ketjap
½ el lichte sojasaus
½ el vissaus (nam pla)
1 el honing
½ el droge sherry
1 tn geperste knoflook
1 tl djahé
1 tl vijfkruidenpoeder
1 el witte wijnazijn
Voor de saus:
100 ml ketchup
100 ml kippenbouillon
flinke scheut ketjap manis
klein schepje suiker
1 el droge sherry
1 volle tl sambal oelek of een flinke scheut sweet chilisaus