Heb je een rookoventje, dan hoef ik niet uit te leggen hoe je moet roken. Maar je kan ook roken in een wok.
(Scheur twee flinke stukken aluminiumfolie af. Leg deze dubbel, kruislings in een wok, zodat op vier plekken een stuk uitsteekt. Bedek met een laagje rookmot. Plaats hierop een passend rooster met daarop de te roken producten en sluit af met een goed passend deksel, eventueel nog folie eromheen. Zet het vuur (laag) aan en laat 20 minuten roken.)
Bereiding
Los het zout op in het warme water en voeg dan het koude water toe
Roer de rest van de kruiden erdoor en laat goed koud worden
Leg de kipfilets of eend een kwartier in deze pekel, haal ze er dan uit en droog goed met keukenpapier
Je kan ze gelijk gaan roken, maar nog beter is ze onafgedekt een paar uur of een nacht in de koelkast te laten drogen
Rook het vlees 20 minuten op laag vuur in de rookoven
Bak de kipfilets daarna direkt in een pan met een scheut olie mooi bruin en net gaar, kerntemperatuur 75 °C
Eendenborst op de velkant zonder vet op hoog vuur snel uitbakken, de andere kant ook eventjes, tot ze mooi rosé van binnen zijn
ingrediënten
2 flinke kipfilets of
2 eendenborsten, vet ruitsgewijs ingesneden
1 l water, waarvan een deel warm
125 g zout
Flink wat gemalen peper
Kruiderij naar smaak:
bv. rozemarijn, salie, laurierblad,
tijm, komijn, knoflook…
1 Comment
[…] dit voorgerecht zijn zelf gerookte kipfilets het lekkerst. Bewaar wat je overhoudt na het snijden van de blokjes in de diepvries. Daar kan je […]